Vanha mies mutisee – Ihmisiä, kirjoja, elämää


  • Mutinaa riittää

    1. Taasko on viikko kulunut. Uusi alkaa vielä pakkassäässä. Eletään kuin ainakin talvella, lumi maalla puhdasta, luonto valkea ja hivelevän kaunis. Mutta kauneus ei ole kaikki, kuten kiinteistövälittäjä huomauttaa Kerttu-Kaarina Suosalmen kirjassa Hyvin toimeentulevat ihmiset. Kauneus katoaa, ainakin tämä. Ennuste lupaa vesisateita jo ensi torstaina. Pitää siis nauttia talvisesta olotilasta niin kauan kuin suinkin voi.…


  • Jälleen on mennyt viikko

      1. Äkkiä aika katoaa. Sillekään ei ihmiskunta voi mitään. Koska mikään ei pysy koskaan paikoillaan, ovat menneisyys ja muistot ja historia entistäkin tärkeämpiä. Me emme milloinkaan elä nykyisyydessä, emme ehdi. Nykyisyys on joko heti mennyt, tai sitten vasta jossain tuolla edessä. Yhä selvemmin tunnen sen. Menneisyys on lähellä. Aina löytyy ihminen josta alkaa ketju.…


  • Pieni Sonja, suuri tahto

    (Kuva: Ilkka Pitkänen)   1.   Yöllä havahdun siihen että talo on tyhjä. Pieni perhe joka on viikon verran Suomessa lomallaan viipynyt, pakkasi auton taas täyteen tavaraa ja lähti sunnuntai-iltana yön selkään. Silloin on kuulemma paras aika suunnistaa kohti Pietaria, koska raja-asemilla ei olisi enää liian pitkiä jonoja. Sen Ruslanin navigaattori kykeni näyttämään. Hän tuijotti…


  • Elina Sorainen in memoriam

    1. Viisikymmentäkuusi vuotta sitten tapasin Elinan ensimmäistä kertaa. Esiinnyimme molemmat Rabindranath Tagoren laulunäytelmässä, jota kaiken lisäksi lauloimme bengalin kielellä. Sen vuoksi olimme kuin vahingossa liittyneet Nuoriin Intian ystäviin. Nuoria olimme, Intiassa ei kukaan meistä ollut mitä luultavimmin silloin käynyt. Intian ystäviä lienemme kaiketi yhä. Minä olin rosvo, kuten kaverini Mikko ja Ville; Elina taas neito,…


  • Uusi vuosi

    1. Sain taiteilija Hannu Hyrskeeltä toivotuspostin liitteenä ylläolevan kuvan. Se jos mikä vaikutti. Pieni hento linnunpoika, juuri syntynyt untuvikko seisoo kyllä jo omilla jaloillaan, mutta ei yhtään tiedä mikä häntä odottaa. Kuten emme mekään, viisaimmat ja kokeneimmatkaan aikuiset. Onko uusi vuosi se menestystarina jota talouteen ja työttömyyteen toitotetaan, vaiko kaiken ihanan utopian äkillinen ja ah…


  • Joulun rauha

    Vanha pakanallinen juhla on taas täällä. Muinaisgermaanit ja viikingit sen vieton aloittivat.  Jul-sana joka on levinnyt moniin kieliin tarkoitti ennen talvipäivänseisauksen juhlaa. Pois pimeydestä, nyt olemme taas kerran matkalla kohti valoa! Kuten kaikki muutkin pakanalliset juhlat, joulu sai kristillisen kasteen ja viitan ylleen juhannuksen (Johannes Kastajan) lailla. Viisas teko kritityiltä, pakanat oli helpompi liittää osaksi…


  • Juhlista jaloin?

    1. Koska elämäni suistui elokuun lopulla joka tavalla raiteiltaan, en pelännyt lähteä jouluviikoksi Pietariin; jouluvalmisteluihin en tuntenut enää minkäänlaista tarvetta. Joulu juhlista jaloin, sanotaan, vaan onkohan? Ainakin kiire lisääntyy ja stressi. Jopa Pietarissa, stressin luvatussa pääkaupungissa uusi vuosi, venäläisten joulu, alkaa näkyä ja varsinkin tuntua katukuvassa. Itse olen päättänyt olla stressaamatta. Vanhat traditiot katosivat vaimoni…


  • Sukua ja pyhyyttä

    1. Lauantaina saan vieraaksi siskoni Anjan ja Pirkon sekä pojantyttäreni Saden ja hänen äitinsä Iinan. Pirkko on saapunut Tanskasta asti, jossa hänen sukuhaaransa nyt enenee, loput kolme Helsingistä. Poikani taas asuu Englannissa. Kun yhteyksiä on myös Pariisiin ja sen ympäristöön Leila-serkun kautta sekä Venäjälle, jossa vaimoni tyttäret edelleen asuvat, voi sanoa, että ulottuvuuksia riittää. Kuitenkin…


  • Sata vuotta – ehkei suotta

    1. Kerrankin itsenäisyyspäivä oli sään suhteen suotuisa: pikku pakkanen, pieni lumi, kaunista kaikki. Laaksossa tulvavesi lepäsi ja heijasti taivasta. Ja taivas oli kuin Suomen lippu itse. Ajattelin siitä näin. Vanha lause Ubi bene, ibi patria – Missä hyvä, siellä kotimaa voisi kääntyä toisinkin päin: Ubi patria, ibi bene – Missä isänmaa, siellä hyvä. Ainakin Suomessa,…


  • Mitä sivistys on

    Maanantaina 4.12. pidettiin Opetusministeriön toimesta Sivistys 100 -seminaari. Olin yksi kuulijoista ja katselijoista, koska paitsi eläviä esityksiä, suurelle taululle heijastettiin digiajan mukaisesti myös videoita suomalaisten mielipiteitä aiheesta. Sanankäyttäjiä videoilla edusti Sirpa Kähkönen, joka juuri valittiin Kirjailijaliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Eipä olisi paremmin voinut osua. Paitsi että puolusti kirjallisuutta, hän puhui lopussa myös turvallisuudesta. Se oli uusi…